/Topbanner.jpg
VEJLEDNING TIL FODRING AF DIN HUND
 
Fodermærke
Der er mange og delte meninger om hundefoder – men der er desværre ingen videnskabelige undersøgelser, der entydigt viser, hvilket foder der er bedst, men overordnet set er de allerbilligste mærker ikke er optimale – til gengæld er de dyreste mærker heller ikke nødvendigvis de allerbedste.
Man kan altså ikke blot gå ud fra, at prisen afspejler kvaliteten. Når du vælger foder til din hund, er det altså langt hen ad vejen et spørgsmål om din egen tro og tillid til firmaet og deres fremstilling af foderet. Hos POTEDASK forhandles kun foder, som jeg ved er af en ordentlig kvalitet. Denne antagelse har udgangspunkt i tillid til producenten – nemlig at der i fremstillingen bruges gode råvarer af en god kvalitet – hver gang!
Men….hunde er vidt forskellige og udnytter foderet forskelligt. Det foder, som den ene hund har stor gavn af, kan en anden hund måske ikke udnytte optimalt, så uanset hvad naboen fodrer med, eller producenten reklamerer med, så vurdér selv om din hund får det foder, der er optimalt for netop dén. Hunden bør have en blank og skinnende pels, en hud som ikke er fedtet, en korrekt kropsvægt, et korrekt aktivitetsniveau samt et godt helbred generelt.
På denne hjemmeside kan du på siderne med hundefoder se de enkelte varianters indhold, sammensætning osv. Det er ikke ligegyldigt, hvad du fodrer din hund med. Brug lidt tid og energi på at finde det foder, der er mest velegnet til netop din hund og giv den dermed de bedste forudsætninger for et godt og langt liv.
Hvis du mener, at din hund ikke er optimalt fodret med det foder, som du giver den netop nu, så lad os kigge på, om der er andre mærker og/eller typer, der kunne være bedre. Hos POTEDASK kan du få råd og vejledning, og jeg hører gerne om netop dine og din hunds erfaringer med de forskellige fodertyper – derved kan jeg også blive klogere på de forskellige produkter.
Fodertilskud
Hundefoder af ordentlig kvalitet er tilsat de vitaminer og mineraler, som hunden har brug for, og der bør ikke suppleres med yderligere, da det i så fald forrykker balancen i sammensætningen. Denne balance er vigtig. ”Jo mere, desto bedre-devisen” gælder ikke i dette tilfælde – heller ikke for hvalpe.
Hvis din hund af en eller anden grund har brug for et særligt tilskud, f.eks. ekstra glucosamin, kan det være bedre at give det som tilskud ved siden af, end at give foder indeholdende tilskuddet. Når tilskuddet er indeholdt i foderet, betinger det, at du skal give den angivne mængde foder, der står på foderposen, og så har du ikke mulighed for at regulere mængden, hvis din hund bliver for tyk eller tynd. 
Fodermængde
På foderposen er angivet, hvor mange gram foder din hund skal have pr. dag. Disse mængder er meget ofte for store mængder, så din hund bliver for tyk. Opfat mængderne som vejledende og vurdér selv, hvor meget der er passende. Brug et målebæger, så du giver samme mængde hver gang.
Det kan være en god idé at fylde lidt vand (fra hanen) oveni, så det ikke er så tørt. Især den lille hvalp har glæde af, at det desuden står i blød en halv times tid før servering.
Foderinterval
Små hvalpe (2 mdr. – ca. 3 mdr.) fodres 4 gange pr. dag, større hvalpe (ca. 3 mdr. – ca. 5 mdr.) fodres 3 gange pr. dag, derefter og resten af hundens liv 2 gange pr. dag (morgen og aften).
Foderbehov
Hvalpe bør fodres med hvalpefoder, som netop er sammensat, så knoglebygning/skelet udvikles optimalt og korrekt.
Små og medium racer gives hvalpefoder til 1 års alderen.
Store og gigant racer gives juniorfoder fra 3 mdr.’s alderen til ca. 2-2½ år.
Neutraliserede hunde (steriliserede/kastrerede) får ofte et fald i stofskiftet, som medfører overvægt. I det tilfælde er diætfoder med lavt fedtindhold en optimal løsning.
Når senioralderen indtræder (ca. 6-8 år) er det være hensigtsmæssigt at skifte til en fodertype beregnet til senior-hunde.
Stofskiftet falder konstant med alderen, så vurdér løbende om fodermængden skal justeres ned og/eller foderet skal være med en lavere fedtprocent.
Når du skifter fodertype – også selvom det er en variant af samme mærke - så gør det for en sikkerheds skyld gradvist over 4-5 dage, så hundens mave kan vænne sig til det nye foder. Ved foderskift bør det nye foder afprøves i ca. 1 måned, før du kan vurdere, om det er velegnet til din hund.
Min hund vil ikke spise sin mad (tørfoder)
Nogle hunde er generelt kræsne/småtspisende – andre hunde kan have én eller flere perioder, hvor de spiser meget lidt eller slet ikke. Det er ikke unormalt, at hunden har nedsat appetit i perioder med hormonelle forandringer (f.eks. tandskifte, pubertet, unghundealder, løbetid).
Den manglende appetit er oftest kilde til stor frustration for hundeejeren, og mange får i den forbindelse udviklet problemet yderligere ved at tilbyde hunden alverdens lækre alternativer. Uanset problemets årsag er det vigtigt, at hunden får dækket sit behov for vitaminer og mineraler, så det mest optimale er, at hunden spiser sit tørfoder. Det kan dog være nødvendigt at være lidt kreativ for at lokke mad i hunden.
Grundlæggende fodringsprincipper er:
- Giv foder af god kvalitet og med god smag, gerne med højt indhold af protein.
- Giv foder 2 gange dagligt, så portionerne ikke er for store og uoverskuelige. Dette sikrer også en bedre fordøjelse og optagelse af vitaminer og mineraler. Lad måltidet stå i 15-20 minutter – evt. rester fjernes, og hunden tilbydes mad igen til næste spisetid. Vær ikke urolig, hvis hunden ikke spiser i et par dage eller tre, såfremt den ellers virker frisk og rask. Den dør ikke af sult! Men husk altid fri adgang til vand.
- Giv ikke en masse godbidder og andet mad imellem måltiderne, da det ødelægger appetitten/motivationen for at spise til måltiderne.
- Sørg for, at der er ro omkring hunden, når den skal spise.
 
Kreative fodertips kan sommetider også hjælpe:
- Tilsæt lidt vand i foderskålen før servering, eller giv skålen med tørt foder 10 sek. i mikroovnen. Derved frigives flere duftstoffer/smagsstoffer, som kan skærpe appetitten/interessen.
- Tilsæt en klat leverpostej, torskerogn eller andet og fordel det godt i foderet.
- Tilsæt suppe, pølsevand, en smule sovs eller anden rest fra middagsbordet.
- Put foderpillerne i en aktivitetsbold eller strø dem ud på græsplænen / inde i husets rum, så hunden skal ”arbejde” for at finde det.
 
Skift gerne imellem de forskellige fodringsmåder, så hundens interesse fastholdes.
POTEDASK v/Tina Krüger | Grimstrupvej 42 | 4930 Maribo | Tlf: 25 68 85 62 | E-mail: potedask1@gmail.com